Фитнес


Отиди на съдържание

за хранене и рецепти

Статии

Хранителни стойност - виж таблицата
Всеки трениращ трябва да има представа от хранителните стойности на различните храни - калории и белтъчини, въглехидрати, мазнини. На базата на тези стойности ние съставяме дневното си меню съобразно целите си, за да бъдат тренировките ефективни. Диетолозите препоръчват съотношението на белтъчини : мазнини : въглехидрати да бъде 1:1:4 гр на кг телесно тегло (или 55% от калориите да бъдат от въглехидрати, половината от които прости, половината сложни; 30% от мазнините и 15% от белтъчините), но спортистите трябва значително да повишат приема на белтъчините поне на 2 гр на кг телесно тегло. Тези от вас, които искат да повишат теглото си, трябва да приемат повече калории, отколкото изразходват (положителен енергиен баланс), а тези които искат да изгорят излишните мазнини - обратното (отрицателен енергиен баланс). Ако имате затруднения в подбора на храни за вашето меню, можете да разчитата на нашите
услуги.

Рецепта за диетични палачинки
Продукти: 100 гр ситни овесени ядки, 5 белтъка, 1 ч.л. какао, 2 пакетчета ванилия, 3 с.л. мед, 3 с.л. фъстъчено масло (само за основния период).
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците и ги прибавете към овесените ядки. Пасирайте сместа и добавете какаото и ванилията. Разделете на 3 части от които ще се получат 3 палачинки. Печете сместа на предварително загрят тефлонов тиган за около 1-2 минути от всяка страна. Овкусете с фъстъченото масло и меда.
Подходящи за:
- за закуска
- за преди тренировка
- по време на диета
Хранителна стойност общо в 3-те палачинки с фъсъчено масло:
- 120 гр. въглехидрати; 50 гр. протеин; 40 гр мазнини; 1040 ксал
Хранителна стойност общо в 3-те палачинки без фъсъчено масло:
- 100 гр. въглехидрати; 35 гр. протеин; 10 гр мазнини; 630 ксал

Каква риба да изберем?
Най-подходящи риби за менюто на един спортист са белите риби (пъстърва, хек, капитан), скумрия, акула и риба тон.
За скумрията и акулата трябва да споменем че съдържат много живак, който в големи количества е вреден за мозъка. Затова съветваме приема им да не надвишава 2 пъти седмично.
За разлика от пилешкото, рибата съдържа и малко количество полезни мазнини, което ги прави по-калорични. Затова те са подходящи за основния период. Рибите с по-малко количество мазнини подходящи по време на изчистващия от мазнини период са рибата тон и пъстървата. Трябва да споменем също и че морските риби (риба тон, скумрия, акула), както и консервираните и замразените са по-солени и трябва да бъдат ограничени от състезателите в последнити дни преди състезание.Този сайт е изготвен от Дилян и Владимир Борисови. Предлагаме Ви изработка на уеб-сайтове на цена от 400 лв. Ако желаете можете да се свържете с нас чрез формата по горе.

Назад към съдържание | Назад към главно меню